Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Proč může být teta problém, aneb 3 případy, kdy banka odmítne vzít dům do zástavy

Chcete mít jistotu, že máte vhodnou zástavu pro banku? Proberte to se mnou a budete mít jasno (foto: pixabay.com).
Potřebujete hypotéku na koupi domu, nebo jeho stavbu? Může se stát, že vám banka neposkytne hypotéku kvůli nevhodnosti zástavy. Přečtěte si 3 příběhy, kdy jsem to zažil.  

1. K domu nevedla cesta

Pro některou banku je problém, když si chcete postavit dům z budoucnosti. To pro jinou banku to být problém nemusí. Co ale nepřekousne nikdo je, když nemáte k domku přístup z veřejné komunikace. Musí existovat, alespoň zpevněná cesta, aby se k domu mohl dostat exekutor, jak mi bylo v nadsázce řečeno v jedné bance.

Jak si ověřit, jestli cesta existuje?

Záleží na tom, o jakou situaci jde, ale nejrychlejší bude:  

  • Pokud chcete koupit hotový dům, který se nachází v nějaké obci, stačí znát číslo popisné a podívat se na mapy.
  • Pokud kupujete stavební parcelu, kde plánujete stavět, stačí když nahlédnete do katastru a zjistíte si sousední parcely. Nakonec toto můžete udělat i v předchozím případě.

2. Moderní technologie

Asi nejbizarnější případ, co jsem kdy řešil, byl tzv. ostrovní dům. Klient stavěl dům v Orlických horách a ČEZ mu nabídl zbudovat přípojku až za 14 měsíců, a navíc za prémiovou cenu 750 000 Kč. Klienti chtěli ale bydlet hned, navíc bez dalších nákladů. A toto byl vskutku náklad jak Brno, navíc neplánovaný. Proto se rozhodli pro nekonvenční řešení; dům zcela soběstačný.

K výrobě elektřiny slouží solární systém, mají dvě studny na pitnou a užitkovou vodu a moderní čističku odpadních vod. Vtip byl v tom, že díky nepřipojení k síti minimálně dvě banky řekly, že toto je pro ně problém, pro který dům nevezmou do zástavy.

3. Bydlí tam teta

Jednou z podmínek poskytnutí hypotéky je dodržení účelu bydlení. Ovšem některé banky si toto opět vykládají po svém. V předchozím případě jsme nepochodili s energeticky soběstačným domem.

Tak jsme si řekli, že nabídneme bance „normální“ dům, z cihel, který vlastní manželka klienta a její teta. Omyl, toto také není vhodná zástava, protože tetu naše metodika nepovažuje za rodinu. Nám sdělila banka. Cože?

Jak z toho?

U klientů se mi skvěle osvědčil následující postup:

1) Projít si katastr a podívat se, zdali na domě nejsou zástavy, nebo břemena. Hlavně tato mohou zkomplikovat život v rámci vyřizování hypotéky.

2) Souběžně s vybranou bankou probrat inevstiční záměr klienta.

3) Když mám všechno posvěceno, začít vyřizovat úvěr. 

Pro vás to znamená, že ušetříte hromadu času a v neposlední řadě i vyhození peníze za odhad, pokud by nebylo možné domek použít. Jestli řešíte domek na venkově, proberte se mnou nezávazně možnosti financování.

Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolat na 605 44 65 43.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.