Aktuální přehled zelených hypoték

Plánujete zelenou hypotéku? Poraďte se s námi nezávazně.

Banky se snaží jít s dobou a začaly poskytovat tzv. zelené hypotéky. Objektivně se nejedná o nic jiného než o marketing, neboť tyto produkty se opravdu nijak výrazně neodlišují od klasických hypoték a úvěrů na bydlení. Sami si udělejte názor. V článku najdete podrobný rozbor.

Podle mě je největším průkopníkem Hypotečka, alias ČSOB, která už nějakou dobu propaguje svoji Úspornou hypotéku. Ostatní banky se probouzí postupně a snaží se oslovit zákazníky se svojí nabídkou.

Když se podíváme na aktuální sazby, upřímně nemají moc možností něž odpustit (některé) poplatky. Na druhou stranu je potěšující, že se stále dá najít řešení, např. na stavbu domu, které není zabalené do nějakých eko nesmyslů, zbytečných podmínek, je za rozumný úrok, s odhadem a poskytnutím zdarma.

Úsporná hypotéka Hypoteční banky

ČSOB (HB) má nejnižší úrok 5,69 % pro 5 a 7letý fix, poskytnutí hypotéky a odhad jsou zdarma. Úrok obsahuje slevu 0,2 % za úvěrové pojištění, dále pak 0,1 % za splácení z běžného účtu u ČSOB s měsíčním příjmem alespoň 50 000 Kč a konečně 0,1 % za energetické bydlení.

Při odbourání všech těch otravných podmínek (pojištění a minimální požadovaný příjem), pak jen holá výhoda eko bydlení s sebou nese slevu 0,1 %, takže výsledný úrok by byl 5,99 %.

Zelená hypotéka Unicredit Bank

Jde o hypotéku bez poplatků za poskytnutí, odhad, čerpání na návrh na vklad a následně druhé a další čerpání. S úrokem nepohnou. Ten nejnižší je aktuálně 6,09 % pro 5letý fix. Do sazby se promítla sleva 0,2 % za úvěrové pojištění, bez pojistky jsme na 6,29 %.

Ekoprogram Raiffeisen stavební spořitelny

Na začátku je třeba zdůraznit, že nemá nic společného s Raiffeisen bank a poskytuje úvěry ze stavebního spoření, nikoliv hypotéku. Spořitelna má dnes nejnižší sazbu pro 7letý fix 5,69 % se započítáním slev 0,05 % za úvěrové pojištění a 0,15 % za ekologické bydlení a za předpokladu ratingu A.

Vedle toho poplatky za poskytnutí úvěru (1 % z výše úvěru max. 10 000 Kč) a sjednání stavebního spoření (1 % z výše úvěru max. 15 000 Kč) zůstávají beze změny.

Dobře, odhad mají nyní v akci zdarma. Výsledný úrok bez pojistky je však 5,84 % ovšem za předpokladu ratingu A. U horšího ratingu C (což vyjde nejčastěji) jsme bez pojistky na 6,04 %.

Klasický úvěr bez nesmyslů

Aktuálně jsme schopní zajistit našim klientům zajištěný úvěr ze stavebního spoření se sazbou 5,69 % pro 5 – 10letý fix bez nutnosti pojištění, odhad a vyřízení ZDARMA, a to pro jakýkoliv objem. Jde o anuitně splácený úvěr tzn. dá se postavit na roveň klasické hypotéce.

Účelem může být výstavba, koupě, refinancování, rekonstrukce. Jedinou podmínkou je vedení běžného účtu, to ale platí i u výše uvedených bank. Banka si účtuje 300 Kč ročně za vedení účtu.

Tento poplatek pokryje v drtivé většině státní podpora, takže jde v tuto chvíli o nejúspornější a nejrychlejší řešení.

Třešnička na závěr: s tímto typem úvěru zvládneme i 100 % financování!

Plánujete hypotéku na pořízení nejen ekologického bydlení? Pak je nejvyšší čas to s námi nezávazně probrat, vyplňte formulář níže.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností