Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Co dělat pokud máte u Sber účet či úvěr

Jak dále postupovat pokud jste klienty Sber

Rozhodl jsem se udělat pro všechny klienty Sber ucelený článek popisující aktuální situace u této banky a doporučený další postup. Vychází z příspěvků na naše FB, které jsem zde v průběhu včerejšího dne umisťoval obohacený o další upřesnění. 

Jak víte, vše začalo odejmutím licence ze strany ČNB. Fakticky to znamená, že Sber nemůže přijímat vklady ani poskytovat nové úvěry.

Jak je to s vklady

O své vklady nepřijdete, jsou ze zákona pojištěné (cit.): „V případě, kdy Česká národní banka oznámí, že libovolná z těchto institucí není schopna dostát svým závazkům, nebo soud vydá rozhodnutí o úpadku takové instituce, vyplatí Garanční systém finančního trhu z Fondu všem fyzickým a právnickým osobám 100 % jejich vkladů, a to včetně úroků, až do výše ekvivalentu částky 100 000 EUR, přičemž novou legislativou je umožněno ve výjimečných případech získat náhradu za vklad přesahující tento limit.

Základní výplata náhrad (do limitu 100 000 EUR) musí být zahájena do 7 pracovních dnů od rozhodného dne.“ (zdroj: https://www.garancnisystem.cz/o-pojisteni-vkladu).

Pokud splácíte hypotéku

Pokud nyní splácíte úvěry, nadále je splácejte, úvěrové smlouvy jsou v platnosti. Buďte připravení spíše na to, že u splácení mohou vzniknout komplikace na straně banky ve smyslu pozdě připsané splátky, což by se mohlo projevit následně v registrech.

Věřím, že těchto případů bude naprosté minimum až nula a pokud nějaké budou, půjde to vyřešit opravou v registrech apod.

Hypotéky sjednané podle zákona o spotřebitelském úvěru lze refinancovat s minimálními náklady. Dle aktuální informace, kterou jsme zjistili banka si bere 3 130 Kč za předčasné splacení v době fixace.

Následně půjde banka do likvidace a balík úvěrů bude prodán některé ze známých a stabilních bank. Můj osobní tip je KB, nebo ČSOB, ale necháme se překvapit.

Každopádně není důvod k panice, Wüstenrot hypoteční banka (WHB) také koupila Moneta a převzala její hypotéky a úvěry ze stavebka. Klienti WHB fakticky nic nepocítili.  

Pokud splácíte spotřebák

Equabank vydala prakticky okamžitě toto prohlášení: „S okamžitou platností od dnešního dne do odvolání pozastavuje Equa bank refinancování nezajištěných spotřebitelských úvěrů od Sberbank.“

Z toho lze usuzovat, že další banky nebudou postupovat jinak. Doporučuji všem, kdo mají tzv. spotřebák od Sber, aby jej především řádně spláceli. Další ukáže vývoj nadcházejících dní.

Jak dále postupovat

Garanční systém finančního trhu (GSFT) začne s výplatou vkladů Sber od 9. 3. 2022 a to prostřednictvím Komerční banky. Max. výše náhrad je 100 000 EUR tzn. 2 499 500 Kč.

Doporučený postup:

1) Dostavte se na vybranou pobočku KB, kde se prokážete platným průkazem totožnosti (seznam bude zveřejněn).

2) Banka s vámi sepíše vše potřebné sama.

Žadatelé – právnické osoby (s.r.o., a.s. atd.) musí mít s sebou originál, nebo úředně ověřenou kopii či elektronicky podepsaný platným výpise z OR (nebo jiného veřejného rejstříku) ne starší 3M a platný průkaz totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby.

Ještě připojuji užitečný odkaz na Garanční systém finančního trhu ve věci Sber.

Pokud máte někoho v rodině, nebo mezi kamarády, známými apod., sdílejte jim tento článek. Pomůžete jim.

 

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.