Co je dobré vědět, když chcete hypotéku na dřevostavbu

pokus
Uvažujete o dřevostavbě? Poraďte se se mnou nezávazně o tom, jak ji profinancovat (foto: pixabay.com).
Potřebujete na dřevostavbu hypotéku? Banky je dlouhou neuměly financovat. Dnes je situace o poznání lepší. Proto jsem sepsal tento článek, kde vám srozumitelně vysvětlím, jak to funguje.

1. Promyslete si výběr zhotovitele

Na trhu nejdete celou řadu výrobců nízkoenergetických domků. Od sendvičů až po klasické sruby. Většina je sdružená pod Asociací dodavatelů montovaných domů. To má význam jak z hlediska poskytnutí hypotéky, tak z hlediska čerpání.

2. Protože hypotéku nemusíte dostat

Samozřejmě nemá cenu psát, že hypotéku nedostanete, když máte nedostatečný příjem apod. Pro účely tohoto článku je důležité vědět, že banky podmiňují poskytnutí hypotéky na dřevostavbu členstvím zhotovitele např. ve výše zmíněné asociaci, nebo musí jít o firmu, kterou ony evidují jako důvěryhodného zhotovitele.  

V ostatních se vám může stát, že hypotéku nedostanete, nebo její poskytnutí, a především čerpání bude velmi komplikované.

3. Jak můžete financovat dřevostavbu

Banky poskytují na financování výstavby následující produkty:  

4. Předhypotéka na dřevostavbu

Předhypotéku využijete v případě, že stavíte na vlastním pozemku, nebo kupujete na hypotéku pozemek, na kterém chcete stavět, kdy ale v obou případech platí, že zástava má nedostatečnou hodnotu.

Předhypotékou tak zaplatíte dřevostavbu a jakmile je dokončena (a má dostatečnou hodnotu) vyčerpáte klasickou hypotéku, kterou splatíte předhypotéku.

5. Standardní hypotéka na dřevostavbu

Využijte ji v případech, kdy pozemek má dostatečnou hodnotu proto, abyste byli schopni rozjet stavbu a následně čerpat další prostředky podle stupně prostavěnosti.

Nejlepší je příklad

Vlastníte pozemek v hodnotě 1 500 000 Kč. Na něm chcete postavit dřevostavbu v hodnotě 2 500 000 Kč. Vlastní prostředky nemáte.

Odhadce stanovil hodnotu nemovitosti po dokončení na 3 700 000 Kč. Banka vám poskytne peníze např. v těchto krocích:

  1. Čerpání až do výše 100 % aktuální zástavní hodnoty, tedy 1 500 000 Kč.
  2. Kdyby to nestačilo můžete načerpat navíc až 500 000 Kč.
  3. Odhadce stanovil aktuální hodnotu stavby s pozemkem na 3 500 000 Kč. Nyní můžete dočerpat hypotéku v rozdílu mezi její výší (2 500 000 Kč) a již vyčerpanými prostředky (1 500 000 Kč + 500 000 Kč) = 500 000 Kč.  

6. Hypotéky ze speciálních programů

Především firmy z Asociace dodavatelů montovaných domů se domluvily s vybranými bankami, že pro ně vytvoří speciální programy financování.

V podstatě jde o klasickou hypotéku se zapojením vlastních zdrojů v minimální výši, kdy hypotéka je čerpána maximálně na dvakrát, a to až po předání domu.

V současnosti mají tyto programy Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a Hypoteční banka (vč. ČSOB).

Článek o speciálních programech na financování dřevostaveb jsem sepsal zvlášť.  

Uvažujete o dřevostavbě a chcete ji financovat hypotékou? Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolat na 605 44 65 43. Nezávazně to s vámi proberu, příp. najdu nejlepší řešení a vše zařídím.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností