Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Finanční poradci pozor na červenec!

Začala platit nová pravidla pro hypotéky. Tím to ale nekončí, protože od července dochází k dalším změnám.

Nedávno v této souvislosti vyšel článek, který se zabýval mj. tím, že těch změn je tolik, že z nich jde hlava kolem nejen klientům. Ukáži vám co, se chystá a jak se v tom vyznat.

V červenci 2017 by mělo dojít k novele zákona o ČNB, kterým by centrální banka dostala do rukou mocný nástroj v podobě stanovení hranic, dle kterých by mohly banky poskytovat hypotéky.

Hypotéky podle odhadu

Prvním kritériem, co by mohla novela zákona zastropovat, by byla horní hranice poměru odhadu k výši hypotéky. Ale to už dneska máme, navíc banky mají většinou samy už nastavena dvě pásma (do 80 %, resp. 90 %). Nemyslím si, že by toto mělo vést k zamrznutí hypoték v České republice. 

Hypotéky podle měsíčních příjmů

Druhým kritériem by mělo být to, že banky budou moci poskytnout hypotéky podle maximální hranice pro poměr měsíčního příjmu k výši hypotéky.  

Nemohu se ubránit poznámce, že banky si dokázaly samy stanovit dosti přísné poměry příjmů a splátek, proč to tedy ještě regulovat?

Ať půjdete kamkoliv, pak vězte, že banky mají ve svých kalkulačkách nastaveny jiné částky (o mnoho vyšší) pro životní minima, než naleznete v zákonech.

Hypotéky podle ročních příjmů

Posledním kritériem stanoveným v zákoně by měl být poměr čistého ročního příjmu a výše hypotéky.

Nicméně, zde si taktéž myslím, že nepůjde o nic světoborného, neboť banky posuzují hlavně roční příjem, resp. od něj se odráží při posuzování bonity. 

Finančním poradcům z toho půjde hlava kolem

To je docela dobře možné a nedělám si z toho legraci. Nemají to jednoduché, protože musí prodávat, prodávat, prodávat.

Výhodu naopak mají ti, co se na hypotéky specializují, protože dokáží na změny rychleji reagovat. A to dnes jde, umět rychle vyřešit problém.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.