Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Hypotéka na stavbu domu s vlastním pozemkem

Stavba na vlastním pozemku má hodně výhod. My vám ukážeme jak ji co nejlépe profinancovat.

Stavba domu na vlastním pozemku je ideální variantou, protože již máte potřebný základ pro hypotéku na stavbu domu. Pojďme se podávat na to jak funguje tento typ financování a na co si dát určitě pozor. Nebudou chybět praktické ukázky čerpání úvěru. Tak směle do toho!

Kdy můžete začít stavět?

Hypotéku na stavbu domu můžete začít čerpat až máte pravomocné stavební povolení. K tomu se dostanete tak, že dodáte spolu s žádostí o stavební povolení všechny podklady vyžadované stavebním úřadem. Stavět a čerpat hypotéku můžete začít až budete mít odhad.

Ke jeho zpracování potřebujete určitě projekt a rozpočet. Velmi bude záležet na tom, jak budete stavbu realizovat? Dodavatelsky, nebo svépomocí? Jaký v tom rozdíl?

Z hlediska čerpání hypotéky na stavbu domu je jedno, zdali realizujete stavbu svépomocí, nebo dodavatelsky, protože před každým čerpáním musí přijít odhadce, který zpracoval první odhad pro účely schválení hypotéky a stanovit aktuální zástavní hodnotu.

Z této částky se odečte již vyčerpaná hypotéka a rozdíl vám banka uvolní na další stavební práce. U stavby svépomocí čerpáte hypotéku na stavbu domu rovnou na svůj účet, kdežto u dodavatelské realizace banka platí faktury vystavené stavební společností rovnou na její účet.

Proto doporučujeme začít řešit hypotéku na stavbu domu až máte za sebou kompletní přípravu, veškeré vyjadřovačky a minimálně podanou žádost o stavební povolení. Ideální je, pokud jste se před tím informovali na svém stavebním úřadě, jaká rozsah dokumentů (a v jaké kvalitě) máte dodat, aby vás po podání žádosti nevyzývali donekonečna o další a další podklady.

Spočítejte si hypotéku na stavbu domu na naší hypoteční kalkulačce.

Jak funguje čerpání hypotéky na stavbu domu

Uděláme si modelovou situaci, kterou můžete použít na obě varianty výstavby: dodavatelskou i svépomocí. Máte pozemek v hodnotě 1 000 000 Kč a na něm chcete postavit dům za 4 000 000 Kč. Vlastní zdroje jste dali za koupi pozemku a jeho zasíťování.

Odhadce potvrdil aktuální zástavní hodnotu pozemku na 1 000 000 Kč a budoucí hodnotu pozemku se stavbou na 5 000 000 Kč. První čerpání může být až do výše 1 000 000 Kč. Banky dnes zvládají financovat stavbu domu několika způsoby. 

Od čerpání do 80, resp. 90 % aktuální zástavní hodnoty až po 150 %, s maximální částkou 1 000 000 Kč. Tím pádem vyčerpáte maximum, tedy 1 000 000 Kč. Před druhým čerpáním přijde odhadce a stanoví aktuální zástavní hodnotu.

POZOR: Je nutné si uvědomit, že 1 Kč vyčerpané hypotéky na stavbu domu se nemusí rovnat 1 Kč zvýšení hodnoty nemovitosti. Může se stát, že prostavíte milion, ale odhadce řekne, že hodnota nemovitosti je jen 850 000 Kč.

Pokud by to byl i náš případ, tak aktuální zástavní hodnota by byla 1 850 000 Kč – 1 000 000 Kč již vyčerpané hypotéky. Volná zástava je tedy ve výši 850 000 Kč a z toho můžete opět čerpat až 150 % = 1 275 000 Kč. My jsme ale omezení metodicky na 1 000 000 Kč, takže opět čerpáte v rámci druhé tranše 1 000 000 Kč. 

Takhle to jde pořád dokola až vyčerpáte celý úvěr ve výši 4 000 000 Kč. To samé platí i pro 90% hypotéku, nicméně zde musíte splnit pravidla pro tento typ úvěru a to: věk alespoň jednoho z žadatelů do 36 let.

Plánujete hypotéku na stavbu domu na vlastním pozemku? Proberte to s námi nezávazně. Stačí napsat, nebo rovnou zavolat. Volejte ještě dnes. Budeme se těšit.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.