Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Hypotéky 2018: Další zpřísnění podmínek

Jak se změní podmínky pro hypotéky v roce 2018? To vše se dozvíte u mne (foto: pixabay.com).

ČNB chce prosadit do zákona, jak vysokou hypotéku vám může poskytnout banka vzhledem k vašim ročním příjmům. Jde o další nástroj, který má ruku v ruce s omezením maximální výše hypotéky zabránit předlužování rodin. Zajímá vás, jaký budete muset mít příjem třeba pro hypotéku na byt? Zjistíte v tomto článku.

Další podmínky ovlivní výši hypotéky

Jde o volné pokračování seriálu o nových podmínkách hypoték, který jsem odstartoval prvním článkem V roce 2018 přitvrdí podmínky hypoték.

V tomto díle se dozvíte, proč chce ČNB prosadit do zákona podmínky DTI a DTSI a co to vlastně je.

Co je podmínka DTI

Já tyto zkratky nemám rád, kromě toho, že otravují život žadatelům o hypotéku na byt, špatně se i pamatují. Takže nám bude stačit vědět, že DTI je poměr všech úvěrů, co aktuálně platíte k vašemu ročnímu čistému příjmu.

ČNB dnes doporučuje bankám, aby tento ukazatel zohledňovali při poskytování hypoték, a aby nepřekročil hodnotu 8.    

Příklad maximální výše hypotéky

Řekněme, máte čistý roční příjem 550 000 Kč (a teď je jedno, kolik vám je, jestli jste svobodní, nebo máte rodinu, 3 děti, Citroen Picasso a psa).

Dále máte zůstatek půjčky od České spořitelny ve výši 236 000 Kč a k tomu kreditku na 30 000 Kč.

Podle této podmínky můžete získat hypotéku na dům v maximální výši 4 134 000 Kč, protože: 4 134 000 + 236 000 + 30 000 = 4 400 000 / 550 000 = 8.

Tady bych si dovolil upozornit, že maximální výše hypotéky je také po novu ovlivněná ještě jedním pravidlem, o němž se dočtěte v článku o maximální povolené výši hypotéky vzhledem k LTV.   

Co je to DTSI

V podstatě je to DTI v bledě modrém, pouze s tím rozdílem, že je to poměr výše splátek vzhledem k vašemu příjmu a dle doporučení ČNB nesmí přesáhnout 40 %.  

Opět skvělý příklad

Pro lepší pochopení si vypůjčím předchozí příklad, kdy jsme řekli, že maximální výše třeba hypotéky na stavbu domu může být 4 134 000 Kč.

Aby to byla pravda, pak by její splátka spolu s již existující splátkou půjčky od České spořitelny neměla překročit 40 % vašeho příjmu, tedy 18 333 Kč.

Jak ovlivní podmínky nové hypotéky

Logicky asi nejčastější otázka; mohu-li vyjádřit svůj názor, tak dokud to nebude napevno v zákoně, ale pouze na úrovni doporučení, nebude to zas až tak škodit.

Banky už víceméně dnes sledují tak jako tak poměr vašich příjmů a poměry celkového zadlužení.

Je pravdou, že tam kde má např. ČSOB, resp. Hypoteční banka relativně přísný systém počítání bonity, Sberbank na to jde trochu jinak.

Určitě to povede k většímu přemýšlení o tom, zdali si vezmu takovou, nebo onakou půjčku, pokud chci v budoucnu třeba americkou hypotéku.

Vzroste tedy úloha hypotečních poradců v tom smyslu, že nebude stačit umět udělat v Excelu tabulku s úroky, ale bude třeba, aby vám spočítali jak např. vhodně konsolidovat stávající půjčky, abyste dostali třeba hypotéku na rekonstrukci.

Chcete vědět, jak vysokou hypotéku dostanete?

To zjistíte snadno, stačí mi napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, či zavolat +420 605 44 65 43. Nebo si můžete počítat jen tak v hypoteční kalkulačce.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.