Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak budou vypadat úroky hypoték po červnovém zvýšení sazeb

Další zvýšení úroků nemusí znamenat konec snu o vlastním bydlení. Poraďte se s námi nezávazně.

ČNB opět plánuje (letos snad už poslední) zvýšení sazeb, a to ze současných 5,75 % na 6,5 % až 7,75 %. To je můj soukromý odhad. Uvažujete o hypotéce? Pak není na co čekat. V článku se dozvíte jak se prodraží hypotéka po zvýšení sazeb.

Dnešní sazby hypotéky

Kdo by si chtěl aktuálně pořídit např. byt na hypotéku ať počítá s nejnižší možnou sazbou 5,24 % pro 5 až 10letý fix. Ano, viděl jsem nevěrohodnou inzerci konkurence slibující sazbu 5,19 %, ale to se týká tzv. Úsporného bydlení od ČSOB.

Na výslednou sazbu se dostanete pokud kupujete/stavíte, rekonstruujete (či dokonce i refinancujete) ideálně dům nacházející se v energetické třídě A, nebo B. Já raději počítám s vyšší sazbou jak je to obvyklé v reálu.

ČNB ústy svého guvernéra plánuje zvýšit sazby jako odpověď na přetrvávající inflaci. Útěchou nám budiž, že nový guvernér slibuje na sazby nesahat, alespoň ne letos v létě. 

Hypotéky dnes a zítra

Po zvýšení sazeb by mohly hypotéky startovat na 6,04 %, v horším případě na 6,29 %. Následující tabulka ukazuje o kolik se prodraží splátka pro modelové výše hypoték:

 DnesPředpověď
Úrok5,24 %6,04 %
Splátka11 045 Kč12 055 Kč

Pozn.: Splátka odpovídá 30 leté splatnosti a 80 % hypotéce ve výši 2 000 000 Kč. Sazba platí pro financování koupě nemovitosti v rámci vybraných developerských projektů. Pro jakoukoliv koupi je nejnižší sazba 5,29 % pro 5-10 letý fix.

Je nutné říci, že díky tomuto kroku se stanou hypotéky ještě nedostupnější, protože banky při posuzování bonity hodnotí parametry DSIT a DTI, ty zůstávají beze změny.

Zjednodušeně řečeno zatím co úroky rostou a čím vyšší sazba, tím vyšší splátka, maximální možný poměr zadlužení (DSTI) zůstává na úrovni 45 %, resp. 50 %. To znamená, že se stejnými příjmy si budu moci půjčit ještě o něco míň.   

Jak z toho ven

Kdo dnes uvažuje o hypotéce nemá důvod na nic čekat. Samozřejmě lze se ptát a jak to máme řešit, když dosud nemáme vybranou nemovitost? Odpovědí může být Předschválená hypotéka, kterou si můžete sjednat ještě dnes, ale na čerpání máte až 3 roky.

Vtip je v tom, že nejen, že nemusíte mít vybranou nemovitost, ale nemusíte mít ani jasno v tom, co chcete řešit? Koupi, stavbu, rekonstrukci? Všechny účely lze měnit vč. předhypotéky na družstevní byt.  

Není na co čekat, kontaktujte mě ještě dnes, najdu vám nejlepší možné řešení, stačí vyplnit formulář níže. Dotazy rád zodpovím.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.