Jak funguje hypotéka na dům

Řešíte hypotéku na dům? My vám s tím pomůžeme.

Článek se zaměřuje na vysvětlení základního principu fungování hypotéky při nákupu a výstavbě domu. Obsahuje informace o tom, jak hypotéka funguje, jaké jsou klíčové faktory, na co si dát pozor a jak správně plánovat financování domu pomocí hypotéky.

Co je hypotéka na dům a jak funguje?

Hypotéka na dům je specifický druh úvěru poskytovaný bankou nebo jiným finančním institutem k financování nákupu, opravy, nebo výstavby domu. Při uzavření hypoteční smlouvy poskytne banka kupujícímu potřebné finanční prostředky jejichž účelovost si hlídá.

Tato půjčka je zabezpečena zástavním právem na samotný dům, což znamená, že pokud klient nedodrží své povinnosti a nedokáže splácet hypotéku, může banka uplatnit zástavní právo a zabavit dům jako kompenzaci.

Hypotéky obvykle mají pevně stanovenou dobu splatnosti a úrokovou sazbu. Splatnost hypotéky na dům může být až 40 let, během nichž musí klient pravidelně splácet částky včetně úroků.

Postupně, s každou splátkou, se snižuje zůstatek dluhu klienta a zvyšuje jeho majetek v domě, až se hypotéka úplně splatí. Na konci platnosti hypotéky se dům stává majetkem klienta bez jakýchkoli zástavních práv.

Spočítejte si splátku hypotéky na dům. Na naši hypoteční kalkulačce najdete dokonalé porovnání nekonečného množství variant.

Jaké faktory ovlivňují schválení hypotéky na dům?

Schválení hypotéky na dům může být ovlivněno několika faktory, které banka bere v potaz při posuzování žádosti. Zde jsou některé klíčové faktory:

  1. Příjem a zaměstnání: Zkoumá se příjem žadatele a jeho zaměstnání, aby zjistila, zda má žadatel dostatečné finanční zajištění pro pravidelné splácení hypotéky.

  2. Úvěrová historie: Banka prověří úvěrovou historii žadatele, aby zjistila, zda má dobré úvěrové skóre a zda pravidelně splácel předchozí úvěry a půjčky včas.

  3. Výše a typ hypotéky: Zohledňují se výše žádané hypotéky a typ hypotéky, kterou si žadatel vybere (např. pevná nebo variabilní úroková sazba).

  4. Zástava: Hodnota nemovitosti, která bude sloužit jako zástava pro hypotéku, je také důležitým faktorem. Banka zajistí, že hodnota zástavy je dostačující jako zabezpečení pro hypoteční úvěr.

  5. Dluhové závazky: Banka bude brát v potaz veškeré dluhové závazky žadatele, jako jsou kreditní karty, studentské půjčky apod., abych se ujišťovala, že žadatel je schopen splácet veškeré své dluhy včetně hypotéky.

Co potřebujete pro vyřízení hypotéky na dům

Pokud řešíme pouze nákup potřebujeme pro schválení hypotéky na dům

  • návrh kupní smlouvy
  • návrh smlouvy o advokátní úschově
  • doložit příjmy 
  • doložit vlastní zdroje
  • čisté registry

U výstavby je situace díky charakteru tohoto úvěru trochu složitější:

  • potřebujeme projekt s rozpočtem a pravomocným stavebním povolením (to hlavně pro čerpání)
  • doložit příjmy
  • doložit vlastní zdroje
  • čisté registry
  • návrh smlouvy o dílo (při dodavatelském způsobu výstavby)

Plánujete koupi, nebo výstavbu domu? Teď je ten nejlepší čas probrat to s námi nezávazně. Napište nám, nebo rovnou volejte.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností