Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak funguje online ocenění nemovitosti

Chcete znát rychle správnou cenu své nemovitosti? Provedeme vám online ocenění.

Online ocenění nemovitosti se stává stále populárnější možností pro majitele nemovitostí i potenciální kupce. Tato moderní metoda umožňuje rychle a pohodlně získat odhad hodnoty nemovitosti bez nutnosti fyzické návštěvy odhadce. Jak to funguje?

Správně online ocenění nemovitosti se sestává z několika kroků. V první řadě doporučujeme využívat speciální webové platformy, kde zadáte podrobné informace o své nemovitosti. Aby byl výpočet co nejpřesnější nestačí jen adresa, počet místností, stav a další detaily. Je třeba porovnat vaši nemovitost s co nejvíce relevantními a navíc určit pomocí koeficientů v čem je vaše nemovitost lepší (horší) než srovnávaná.

Tyto informace jsou poté analyzovány pomocí algoritmů a databází s informacemi o trhu nemovitostí, navíc historicky až do roku 2015. Výsledkem pak je návrh kupní ceny v rozmezí minimální a maximální a zároveň dostanete informaci o aktuálně odhadované tržní ceně.

Je však důležité brát v úvahu, že online ocenění má své limity a nemusí vždy poskytnout zcela přesnou hodnotu nemovitosti. Pro komplexnější situace nebo v případě specifických požadavků je stále vhodné konzultovat se s profesionálním odborníkem na oceňování nemovitostí.

Při online ocenění jsou často používány různé faktory pro výpočet hodnoty nemovitosti, jako jsou ceny srovnatelných nemovitostí v okolí, data o prodejích v minulosti, lokální tržní trendy a další relevantní informace. Výsledkem je odhadovaná cena nemovitosti, která může sloužit jako výchozí bod pro další jednání.

Dalším doporučením je takto získaný výstup online ocenění porovnat s aktuální nabídkou co nejvíce podobných nemovitostí na realitních serverech. Výhodou tohoto postupu je, že můžete krásně porovnávat již realizované obchody ve vaší lokalitě s aktuální nabídkou a udělat si tak dokonalý přehled o tom v jaké náladě je trh.  

V neposlední řadě zapojte cit. Čísla nelžou, ale s citlivým posouzením adekvátnosti ceny, kterou chcete dostat za svoji nemovitost docílíte i adekvátního zobchodování a inkasování tržní ceny. Samozřejmě se nebojte si říci co nejvyšší cenu. Ale s citem. Nikdo nechce mít nemovitost na sreality dva roky…

Online ocenění nemovitosti rozhodně nabízí rychlou a pohodlnou možnost, jak získat hrubý odhad hodnoty nemovitosti bez složitých procesů. Nicméně, při důležitých finančních rozhodnutích je vždy rozumné vyhledat odbornou radu a podrobnější analýzu od profesionálů v oboru.

Řešíte prodej nemovitosti? Nechte si zpracovat svoje online ocenění. Vyplňte kontaktní formulář již dnes.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.