Jak funguje online ocenění nemovitosti

Chcete znát rychle správnou cenu své nemovitosti? Provedeme vám online ocenění.

Online ocenění nemovitosti se stává stále populárnější možností pro majitele nemovitostí i potenciální kupce. Tato moderní metoda umožňuje rychle a pohodlně získat odhad hodnoty nemovitosti bez nutnosti fyzické návštěvy odhadce. Jak to funguje?

Správně online ocenění nemovitosti se sestává z několika kroků. V první řadě doporučujeme využívat speciální webové platformy, kde zadáte podrobné informace o své nemovitosti. Aby byl výpočet co nejpřesnější nestačí jen adresa, počet místností, stav a další detaily. Je třeba porovnat vaši nemovitost s co nejvíce relevantními a navíc určit pomocí koeficientů v čem je vaše nemovitost lepší (horší) než srovnávaná.

Tyto informace jsou poté analyzovány pomocí algoritmů a databází s informacemi o trhu nemovitostí, navíc historicky až do roku 2015. Výsledkem pak je návrh kupní ceny v rozmezí minimální a maximální a zároveň dostanete informaci o aktuálně odhadované tržní ceně.

Je však důležité brát v úvahu, že online ocenění má své limity a nemusí vždy poskytnout zcela přesnou hodnotu nemovitosti. Pro komplexnější situace nebo v případě specifických požadavků je stále vhodné konzultovat se s profesionálním odborníkem na oceňování nemovitostí.

Při online ocenění jsou často používány různé faktory pro výpočet hodnoty nemovitosti, jako jsou ceny srovnatelných nemovitostí v okolí, data o prodejích v minulosti, lokální tržní trendy a další relevantní informace. Výsledkem je odhadovaná cena nemovitosti, která může sloužit jako výchozí bod pro další jednání.

Dalším doporučením je takto získaný výstup online ocenění porovnat s aktuální nabídkou co nejvíce podobných nemovitostí na realitních serverech. Výhodou tohoto postupu je, že můžete krásně porovnávat již realizované obchody ve vaší lokalitě s aktuální nabídkou a udělat si tak dokonalý přehled o tom v jaké náladě je trh.  

V neposlední řadě zapojte cit. Čísla nelžou, ale s citlivým posouzením adekvátnosti ceny, kterou chcete dostat za svoji nemovitost docílíte i adekvátního zobchodování a inkasování tržní ceny. Samozřejmě se nebojte si říci co nejvyšší cenu. Ale s citem. Nikdo nechce mít nemovitost na sreality dva roky…

Online ocenění nemovitosti rozhodně nabízí rychlou a pohodlnou možnost, jak získat hrubý odhad hodnoty nemovitosti bez složitých procesů. Nicméně, při důležitých finančních rozhodnutích je vždy rozumné vyhledat odbornou radu a podrobnější analýzu od profesionálů v oboru.

Řešíte prodej nemovitosti? Nechte si zpracovat svoje online ocenění. Vyplňte kontaktní formulář již dnes.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností