Jak funguje refinancování hypotéky

Plánujete refinancovat hypotéku? Rychlý návod jak na to.
Refinancování hypotéky v podstatě představuje, že absolvujete celé kolečko jako když jste žádali o hypotéku poprvé. Pokud jste to řešili sami, mohl to být porod (stejně tak pokud vám s tím pomáhal ne příliš šikovný poradce). V článku si ukážeme rychlý a osvědčený postup, který vás dovede k cíli.

Výběr banky

Prvním krokem je najít nového poskytovatele hypotečního úvěru, se kterým byste chtěli uzavřít smlouvu. Důležité je správné porovnání všech podmínek. Nezaměřujte se jen na úrok. 

Porovnejte všechny podmínky, tzn. čím je podmíněný úrok, jak je nastavené pojištění, zdali banka vyžaduje vlastní pojistku nemovitosti. 

Tuto pojistku porovnejte s dalšími na trhu. Jaké jsou poplatky za odhad, za poskytnutí….? Vidíte, že aby refinancování přineslo, co očekáváte, je toho celá řada, na co nezapomenout. pro první rychlé porovnání využijte naši hypoteční kalkulačku. Najdete zde i svoji banku a zjistíte, zdali vám u ní nemůžeme vyjednat VIP sazbu.

Podání žádosti

Jakmile budeme mít vybranou banku doporučujeme hned udělat scoring. Jde o prověření vás a příp. spolužadatele z hlediska všech bankovních a nebankovních registrů. 

Nemusíte nikam chodit, vše zvládneme online, navíc vás to nebude stát ani korunu a výsledkem bude závazné stanovisko banky, zdali vám na základě stavu registrů umožní refinancování hypotéky. Podle konkrétní banky můžeme mít scoring během pár minut až max. do druhého dne. 

Doložení bonity 

Proces refinancování hypotéky je na chlup stejný proces jako byste žádali zcela o novou hypotéku. Banky (a nejen ty) mají podle zákona o spotřebitelském úvěru povinnost prověřit řádně bonitu (úvěruschopnost) žadatele o úvěr. 

Pokud by to neudělaly, hrozí jim, že by jim dlužník nemusel platit úroky. A to si nelajznou. Konkrétně se jedná o ustanovení § 84, posouzení úvěruschopnosti.

Některé banky umožňují ale dokládat příjmy tzv. čestným prohlášením k němuž se přiloží 3 poslední výpisy z účtu a banka si ověří existenci zaměstnavatele. Pozor u podnikatelů to u různých bank funguje rozdílně. Někde stačí také výpisy z účtu a čestné prohlášení, jinde se bez daňového přiznání neobejdeme. 

Odhad 

Tento krok je většinou velmi rychlý, neboť banka vychází z vašeho původního odhadu. Ten může být většinou max. 6 let starý. Banka si udělá tzv. revizi. Pokud je třeba vypracuje si vlastní, nový odhad, ale tak jako tak, odhad pro vás zařídíme zdarma

V souvislosti se zástavou je třeba prověřit i správnost nastavení pojištění, neboť předmět zástavy (dům, byt, chatu) je třeba mít pojištěnou min. na tzv. reprodukční hodnotu. Se správným nastavením pojištění vám také pomůžeme.

Schválení a uzavření nové smlouvy

Všechny podklady máme pohromadě a dáváme úvěrovou složku do schválení. Proces schvalování umíme zajistit, že novou hypotéku máte schválenou během dne. Po uzavření úvěrové smlouvy vám pomůžeme plnit podmínky čerpání, abyste stihli načerpat přesně podle vyčíslení bank. 

Plánujete refinancovat hypotéku? Na této stránce se dočtete vše ohledně refinancování hypotéky. Porovnejte si všechny fixace na naší hypoteční kalkulačce. Obsahuje VIP sazby a všechny poplatky jsou zde transparentně vyčíslené. Nebo to můžete s námi probrat nezávazně, stačí napsat, zavolat.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností