Jak postupovat když mám hypotéku na byt a chci dům

Chce bydlet ve svém domě a zároveň nyní máte byt na hypotéku? Není problém, my vám s tím pomůžeme.

Mnoho lidí se dříve či později dostane do situace, kdy začnou přemýšlet o změně bydlení. Ovšem jak to řešit, pokud dnes bydlíte v bytě na hypotéku a chcete dům? Tento krok je doprovázen mnoha úvahami a rozhodnutími, která je nutné promyslet a zvážit. V článku se vše dozvíte. 

 Při zvažování koupi domu, když právě splácíte hypotéku na byt, je důležité zvážit několik faktorů. Doporučujeme se zamyslet nad následujícími body:

Financování koupě domu

Hned na začátku doporučujeme si položit upřímnou otázku: Jste schopní splácet po nějakou dobu hypotéku na byt a současně hypotéku na dům? Nebo raději půjdete cestou prodeje stávající nemovitosti s následnou koupí domu? V případě výstavby ta samozřejmě nepůjde, protože musíte někde bydlet, než se dům dostaví. 

Nicméně i tohle jde řešit zajímavým způsobem. Říká se tomu překlenovací financování a spočívá v tom, že na stávající byt si vezmete překlenovací hypotéku až do 70 % hodnoty odhadu bytu

Tímto nahradíte chybějící vlastní zdroje, které byste jinak získali z prodeje bytu. Z překlenovací hypotéky rozjedete stavbu. Po dobu čerpání, max. 2 roky, splácíte jen úrok, bez jistiny. 

V průběhu výstavby můžete kdykoliv prodat byt a z výnosu prodeje jednorázově splatit překlenovací hypotéku bez sankce. Jakmile máte dostavěno čerpáte klasickou hypotéku na dům.

Proberte prodej bytu i s bankou

Je velmi důležité, abyste věděli jak bude přistupovat banka k prodeji bytu z hlediska dalšího osudu hypotéky, která sloužila k jeho financování. S největší pravděpodobností se netrefíte přesně do data konce fixace úrokoví sazby, takže by vám mohli hrozit sankce za předčasné splacení v době fixace.

Na druhou stranu je možné počítat s tím, že nový kupující by mohl převzít vaši původní hypotéku na byt a pokračoval by tak v jejím splácení. K tomu je třeba si uvědomit, že si banka kupujícího prověří stejně jako každého nového žadatele o hypotéku. 

Promyslete si pečlivě prodej bytu

Doporučujeme před jeho prodejem zvážit jeho aktuální tržní hodnotu, aby jste měli určitou jistotu v tom, že požadovaná tržní cena je reálná a že vám zapadne do vašeho finančního plánu. 

Máme skvělé nástroje na reální stanovení tržní ceny, navíc vám poradíme kompletně s prodejem v jakékoliv části naší krásné České republiky.

 Výběr vhodné banky

Pořízení domu je třeba také pečlivě propočítat co do nové hypotéky. Musíte mít jasno v tom, kolik bude nová splátka, jaké budou poplatky a další podmínky poskytnutí hypotéky na dům. Vše si můžete spočítat a porovnat na naší hypoteční kalkulačce

Posledním krokem je vyřízení samotné hypotéky. V případě koupě domu budete dokládat:

  • návrh kupní smlouvy
  • návrh smlouvy o advokátní (notářské úschově)
  • výši vlastních zdrojů
  • příjmy 

Pokud chcete stavět dům, pak budete potřebovat tyto podklady:

  • projekt a rozpočet
  • pravomocné stavební povolení
  • příjmy 
  • vlastní zdroje

Nakonec, důkladně zvažte veškerá rizika a výhody spojené s koupí nového domu a prodejem bytu. Rádi vám s celou anabází pomůžeme, stačí vyplnit formulář níže, nebo rovnou volejte.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností