Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak použít stavební spoření na rekonstrukci

Hledáte vhodný úvěr na rekosntrukci? Poradím vám zdarma a vše zařídím (foto: pixabay.com).
Plánujete rekonstrukci? Pak stavební spoření považuji za nejvhodnější typ úvěru k tomuto účelu. Můžete získat zajímavou výši bez zajištění a díky variabilitě splatnosti si nastavíte měsíční splátku podle sebe.

Kdy dostanete úvěr?  

Stavební spoření, resp. překlenovací úvěry jsou naprosto bezkonkurenční z hlediska své rychlosti. Běžně vyřídim klientům úvěr online, takže např. v pondělí zadám žádost a v úterý máte úvěr připravený k výplatě.  

Kolik dostanete bez zajištění?    

Do úvěru ze stavebka můžete jít s nulovou akontací a při tom si půjčit až 750 000 Kč. Nicméně je dobré vědět za jakých podmínek:

  • Musíte mít nějaké stavební spoření se zůstatkem min. 20 000 Kč.
  • Potřebujete dostatečný příjem na splácení.
  • Banka po vás bude chtít prokázat účelovost (účtenky, faktury).

Jak dlouho můžete splácet?

Stavební spořitelny mají rozdílně nastavené doby splatnosti. Když bych to vzal od příklady Wüstenrot stavební spořitelny, tak její maximální doba splatnosti je 22 let. Raiffeisen stavební spořitelna má maximální splatnost 17 let a stejně tak Buřinka.

Jak probíhá čerpání?

Záleží na tom, zdali řešíte rekonstrukci svépomocí, nebo prostřednictvím firmy. Pokud svépomocí, pak vám stavební spořitelna pošle peníze na účet a vy musíte do určité doby předložit účtenky, nebo faktury.

U dodavatelského způsobu, pak čerpáte podle vystavených faktur, nebo harmonogramu prací uvedeného ve smlouvě o dílo, rovnou na účet firmy.

Praktický příklad

Nejlepší je vše uvést na číslech. Řekněme, že potřebujete 500 000 Kč na rekonstrukci bytu. Chcete platit co nejmenší splátku, proto vás zajímá úvěr s nejdelší možnou dobou splatnosti.

Pro tento příklad jsem zvolil stavební spořitelnu Wüstenrot, protože k datu zpracování článku umožňuje splácet úvěr až 22 let. Také úrok má ve srovnání s ostatními bankami nízký.

Stavební spoření se skládá ze dvou fází 1) překlenovací úvěr a 2) úvěr ze stavebního spoření.

1) Překlenovací úvěr (PU)

Výše PU500 000 Kč
Dospořování 1 197 Kč
Splátka úroku (4,89 % p.a.)2 038 Kč
Splátka celkem3 235 Kč
Doba trvání PU160 měsíců
Poplatek za uzavření smlouvy o stavebním spoření0 Kč
Poplatek za poskytnutí PU0 Kč
Poplatek za vedení účtu stavebního spoření27 Kč/měs.

Překlenovací úvěr čerpáte jako první, protože úvěr ze stavebního spoření získáte podle zákona nárok nejdříve za 2 roky.

Dalšími podmínkami jsou mít naspořeno alespoň 40 % z cílové částky, která je 500 000 Kč a v neposlední řadě vaše smlouva potřebuje určitou výši tzv. hodnotící číslo, což udává, kdy máte nárok na řádný úvěr.  

2) Úvěr ze stavebního spoření (USS)

Výše USS                                                                    293 000 Kč
Splátka USS (2,99 % p.a.)3 235 Kč
Doba trvání USS104 měsíců
Poplatek za poskytnutí USS0 Kč

Jak vidíte úvěr ze stavebního spoření je nižší, než překlenovací (500 000 Kč vs. 293 000 Kč). To je proto, že v okamžiku přidělení úvěru (jakmile smlouva trvá alespoň 2 roky, máte 40 % cílové částky a v určité výši hodnotící číslo), splatíte část překlenovacího úvěru uspořenými prostředky a zbytek právě přiděleným úvěrem.

Uvažujete o rekonstrukci? Poraďte se se mnou nezávazně a určitě najdeme to, co vám bude plně vyhovovat. Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.