Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak rychle vyřídit hypotéku na byt v osobním vlastnictví

Potřebujete hypotéku na byt v osobním vlastnictví? Se mnou ji zíkáte rychle a bez stresu (foto: pixabay.com).

Plánujete hypotéku na byt v osobním vlastnictví? Přečtěte si podrobný návod, jak postupovat a na co si dát pozor. Dozvíte se mj. co je to prescoring a k čemu slouží, jak řešit nízký odhad, nebo jak vyřešit chybějící peníze. Vše vychází z mých zkušeností, praxe a příběhů klientů. Vás pak již nic nezaskočí.

Hypotéka na byt – návod

1. Prověřte si byt

Bez diskuze jde o nejdůležitější krok. Z vlastní zkušenosti vám, že se realitky moc nezabývají tím, zdali na bytě vázne zástava a už vůbec neřeší břemena.

Na tom vám může hypotéka na byt ztroskotat, protože banky obecně nevezmou do zástavy nemovitost s nějakou právní vadou, tedy zástavou, nebo např. břemenem dožití. Vy tak zaplatíte zálohu a nakonec zjistíte, že byt je nefinancovatelný.

Hlavně mějte jasno v tom, že opravdu chcete koupit byt v osobním vlastnictví. Už se mi stalo, že klienti dali na realitního makléře, který jim tvrdil, že jde o byt v osobním vlastnictví a nakonec se z toho vyklubal družstevní byt, což je úplně jiný příběh…

2. Prověřte si sami sebe

Pokud je byt bez vady doporučuji ihned začít řešit vaši bonitu. Zjistíte tak jak vysokou hypotéku na byt vám banka skutečně půjčí a dále pak za vás prověří registry.

Ohledně příjmů nemám na mysli kalkulaci, co vám vyjede paní na přepážce, ale tzv. prescoring.

Co je to prescoring?

V podstatě vyplníte ve vybrané bance, nejrychlejší je to ve své, žádost o hypotéku na byt bez dalších příloh. Vás to k ničemu nezavazuje a banka vám závazně spočítá maximální výši hypotéky vzhledem k vašemu příjmu, který zjistí z vašeho účtu.

3. Udělejte „Eintopf“

Ne, teď není čas na vaření, ale co by teď mělo následovat připomíná vaření tohoto jídla. Prostě udělat co nejvíc činností v jeden okamžik:

  • Zajistěte si vhodného odhadce. Rychlost je pro úspěšně vyřízenou hypotéku na byt v tomto okamžiku rozhodující, protože zpracování odhadu bude trvat minimálně týden. Navíc pokud kupujete byt v osobním vlastnictví přes realitku, budete mít nejspíš ve smlouvě termíny, do kdy musíte zaplatit kupní cenu, aby vám nepropadla záloha.
  • Sežeňte si podklady pro odhadce. Odhadce bude potřebovat minimálně původní nabývací titul, výpis LV, návrh kupní smlouvy a příp. snímek katastrální mapy.
  • Nechte si potvrdit příjmy. U zaměstnanců to znamená odeslat formulář banky na mzdové oddělení. Pokud máte souběh podnikání a zaměstnání pak se musíte vydat na finanční úřad pro potvrzení, že nedlužíte na daních. Některé banky chtějí bezdlužnost navíc i od zdravotní a sociální pojišťovny.
  • Zajistěte návrh ostatních smluv. Kromě odhadce bude chtít vidět kupní smlouvu také banka. Ovšem ta navíc bude chtít vidět i smlouvu o advokátní (notářské úschově).
  • Doložte vlastní peníze. Banky poskytují hypotéku na byt v osobním vlastnictví standardně do 80 % hodnoty odhadu. Na výjimku do 90 %. Z toho plyne, že musíte mít podíl vlastních zdrojů ve výši minimálně 10-20 %. Jak je doložit? Například výpisem z běžného účtu, z účtu ze stavebního spoření apod.

4. Pozor na stavební spoření

Pokud plánujete souběžně s hypotékou na byt použít jako vlastní zdroje úspory ze stavebního spoření, počítejte s tím, že je zde 3 měsíční výpovědní doba.

5. Co když vyjde nízký odhad?

To se může samozřejmě stát. Vzhledem k tomu, že pak logicky bude hypotéka na byt nižší, bude banka chtít, abyste navýšil vlastní zdroje. Některé banky navíc neumožní dofinancovat chybějící prostředky z dalšího úvěru.

Doba vyřízení hypotéky na byt

Podklady pro odhad vám zaberou zhruba 7 dní, když to půjde rychle. Samotné zpracování odhadu trvá běžně okolo 7 až 10 dní.

Zpracování kupní smlouvy by neměl být pro průměrného advokáta problém, neboť jde o formulářovou smlouvu.

Co vám rozhodně zabere čas bude řešení připomínek banky k obsahu smlouvy. Zde se musíte obrnit trpělivostí.

Dále pak některé finanční úřady si s oblibou dávají na čas s vystavením potvrzení o bezdlužnosti, což může trvat až 30 dní, mají na to právo.  

Dalších 10-14 dní je na doladění podkladů pro banku, tak aby byla schopna posunout vaši žádost do schvalovacího procesu. Samotné schválení vč. vystavení smluv je dalších 14 dní.  

Spočítejte si hypotéku na byt

Můžete si například snadno spočítat svoji hypotéku na byt díky hypoteční kalkulačce. Zde získáte první porovnání s ostatními bankami.

Také to můžete se mnou nezávazně probrat, stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.

 

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.