Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak se sníží úrokové sazby hypoték

Chcete nejnižší úrokovou sazbu? Napište nám (zdroj: pixabay.com).

Dnes ČNB snížila dvou týdenní repo sazbu na 1 %. Co to znamená pro nás? O kolik půjdou hypotéky dolů? A vyplatí se nyní počkat? Na všechny toto otázky se budu snažit odpovědět v následujícím článku.

Vývoj úroků hypoték v souvislosti s repo sazbou   

Podle mne tady nemá cenu mrhat řádky s vypisováním teorie, jak dvou týdenní repo sazba (dále jen 2T sazby) ovlivňuje úroky hypoték a jaký vliv na to lombardní sazba, co říkáte?

Místo toho se budu snažiti ukázat, jak se snížení 2T sazby fakticky promítlo do úroků hypotéky a z toho odvodit, jak by se mohly úroky vyvíjet.

Pro začátek jsem zapátral v paměti a vrátil jsem se na konec června 2018, kdy přesně 28., kdy stoupla 2T sazba na 1 %. Do té doby byla (od listopadu 2012) na úrovni 0,05 % a postupně se zvyšovala na 0,25 % (4. 8. 2017), 0,5 % (3. 11. 2017) a 0,75 % (2. 2. 2018).

Jestli se ctěný čtenář domnívá, že souběžně s 2T sazbou byly nízké i sazby hypoték nízké, se mýlí. V tom samém období byla totiž průměrná úroková sazba hypoték v rozmezí 3,25 – 2,49 %.

Dnešní situace na trhu hypoték

Dá se z toho něco odvodit? Myslím si, že ano. Od roku 2016 začal platit zákon o spotřebitelském úvěru jež dal spotřebitelům do ruky mocnou zbraň v podobě mimořádných splátek každých 12 měsíců.

Dále pak začala platit omezení ČNB v podobě DTI a DSTI a v neposlední řadě i zrušení 100 % hypotéky, resp., omezení 90 % hypoték.

To vše, i přes nízkou 2T sazbu, vyhnalo úroky hypotéky tam, kde je známe dnes. Na druhou stranu je nutné říci, že výše úrokových sazeb je dnes ovlivňována také marží bank a konkurenčním bojem.

Jak jinak si vysvětlit dnešní průměrnou sazbu hypoték 2,42 % (k 7. 2. 2020 byla 2T sazba na úrovni 2,25 %), když my jsme schopni zajistit 10letý fix za 2,09 %?

Co ovlivní sazby hypoték a jak moc se sníží

Pro snížení nám jasně hovoří konkurenční boj. Banky s oblibou využívají takovýchto situací a rády hodí vidle do trhu hypoték. A dělají to všechny pouze s tím rozdílem, že větší banky mají na takový boj více prostředků, než menší.

Dále pak u všech bank bez rozdílu to budou klesající prodeje. I když sazby půjdou dolů, koronavirus bude mít vliv na zpomalení, což povede k nejistotě na trhu práce, kdy se celkově sníží ochota lidí k zadlužování.   

Proti prudkému poklesu sazeb zase hovoří dnes již tak nízké marže bank. Jestli se sazby sníží o 0,2 %, nebo 0,7 % to nyní nedokáži říci, nicméně počkejme si, třeba to bude zajímavé.

Praktická rada na závěr: nebojte se nyní začít vyřizovat žádost, protože pokud dojde v rámci schvalovacího procesu ke snížení sazby, přepočítá vaši hypotéku na tuto sazbu.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.