Kolik vlastních prostředků potřebujete k hypotéce na dřevostavbu?

Nechte si vyřídit hypotéku na dřevostavbu u mě. A budete brzy bydlet ve svém (foto: pixabay.com).
Plánujete stavět domek? Zažil jsem odhadce, který ocenil pěti milionový dům jako 1+kk. Určitě si přečtěte tento článek. Budete připraveni na všechno.

Co ovlivní odhad?

Odhad ovlivní především to, kde se nemovitost nachází. Když budete stavět dřevostavbu pár kilometrů za městem je něco jiného, než když máte pozemek 50 km od krajského města.

Odhadce samozřejmě bere v potaz to, že jde o novostavbu, ale rozhoduje i to, kde se nachází, tedy jakou má tržní cenu.

Když to odhadce přepískne

Přesvědčil se o tom jeden klient, který shodou okolností natrefil na odhadce (idiota), co navíc neměl svůj den. Klient plánoval dřevostavbu vlastním pozemku, částečně dodavatelsky, s dokončovačkami svépomocí.

Rozpočet stavby vč. koupě pozemku vycházel zhruba na 5 000 000 Kč. Odhadce ještě dříve, než vypracoval odhad, stačil klienta urazit mailem, kde se ptal, zdali myslí vážně, že bude něco dělat svépomocí?

Jako jestli má představu o tom, že si nechá nařezat fošny na místní pile a stluče to hřebíky, tak to že je na omylu. Korunu tomu nasadil odhadem, který mu vyšel na 2 700 000 Kč a na náš dotazu, zdali to na oplátku myslí vážně, opáčil, za kolik že si myslíme, že se ten dům prodá, až jej banka klientovi sebere?

Stejná stavba, dva různé odhady

Je jasné, že jsme se s klientem vytočili synchronně, což mělo za následek, že banka okamžitě rozvázala spolupráci s odhadcem.

Podotýkám, že šlo o banku, která má zkušenosti s dřevostavbami. Jediným pozitivem bylo, že klient měl odhad zdarma.

Nicméně jsme museli dohnat ztracený čas, proto jsem obratem nechal zpracovat odhad u druhé banky, která má také zkušenosti s „dřevem“. Její odhad byl trochu nižší, než cena díla a vyšel na 3 850 000 Kč.

Nízký úrok není zadarmo  

Konečně jsme měli jasno o maximální výši hypotéky. Klient se chtěl vejít do 80 % hypotéky vzhledem k příznivým sazbám. Hypotéka tak vycházela na 3 080 000 Kč, což bylo dostačující, protože klient měl 950 000 Kč vlastních zdrojů.

Co kdyby nevyšel odhad?

Samozřejmě stát se může cokoliv. Odhadce nemusí být nutně takový trouba jako v tomto příběhu. Prostě stavba nebude mít potřebnou hodnotu. Každopádně standardně banky poskytují hypotéky do 80 % hodnoty odhadu, na výjimku do 90 %.

Z toho plyne, že rozdíl musíte dofinancovat z vlastních zdrojů, nebo dalším úvěrem.

Ne každá banka povolí 2 úvěry

U dřevostaveb platí více než u jakýchkoliv jiných staveb, že cena ve smlouvě o dílo není to samé, co odhadní cena. Navíc se banky začínají podvolovat doporučení ČNB, dle něhož nemají akceptovat jako další zdroj financování, druhý úvěr.

Zjednodušeně řečeno, dnes vám již neposkytnou některé banky hypotéku, pokud byste chtěli financovat zbývajících 10–20 % např. stavebním spoření.

Jak z toho ven?

Každému se může stát, že potká neschopného, a navíc neochotného pracovníka banky. Každopádně pro vás bude vždy výhodnější, pokud plánujete stavět dřevostavbu, nechat vyřízení hypotéky na mě.

Jednak vám zajistím odhad zdarma a pak také umím vyřešit obratem vzniklé problémy. Jestli se chcete nezávazně poradit stačí napsat na tomas@hypotekyjanece.cz, nebo zavolat na 605 44 65 43.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností