Nebankovní hypotéka na byt

Potřebujete rychle nebankovní hypotéku na byt? Umím vyřešit i nestandardní situace a vše zařídím (foto: pixaby.com).
Oslovil mně klient, který začal s podnikáním. Chtěl hypotéku na byt, ale tradiční banky jej odmítly. Vypadalo, že mu nezbude, než si využít nebankovní hypotéku na byt. Vše nakonec dopadlo jinak.

Jak to začalo

Koncem roku mně oslovil klient, který plánoval koupit byt na hypotéku a chtěl, aby se mu o to postaral hypoteční specialista. Skvělé!

Protože ale začal s podnikáním v létě a dosud neměl podané daňové přiznání, banky mu odmítly poskytnout hypotéku i přes to, že měl z fakturací doložitelný vysoký příjem.

Banky dělají až neskutečné problémy

Další problém je, že některým bankám nestačí podat v lednu následujícího roku daňové přiznání. Požadují, abyste podnikali minimálně 12 měsíců, jinde dokonce 24, jinak s hypotékou na byt nepočítejte.

To považuji za archaický požadavek nedávající logiku. Zaměstnancům běžně stačí mít ukončenou zkušební dobu a smlouva na dobu určitou…

Nebankovní hypotéka to zachrání

Jako východisko se jevila nebankovní hypotéka na byt. Poskytují je úvěrová družstva, která jsou oproti bankám benevolentní. Tuto benevolenci si ale nechají štědře zaplatit, jak uvidíte dále.   

Chce to ale uvažovat hlavou

Vzhledem k tomu, že se vše odehrálo v listopadu, navrhl jsem klientovi zajímavou strategii. Než by družstvo schválilo jeho nebankovní hypotéku na byt, byl by prosinec, no spíše leden následujícího roku.

Souběžně jsem začal prověřovat, v jakých bankách by byl můj klient úvěrovatelný po podání daňového přiznání. Výsledek byl překvapivě dobrý, proto jsem mu navrhl posečkat do ledna.

Cena nebankovních hypoték

Moje úvaha byla jednoduchá. Družstvo nabídlo klientovi nebankovní hypotéku na byt za 6 %, protože jsme plánovali pouze roční fix, aby se dala co nejdříve refinancovat.

Vedle toho nám družstvo napálilo poplatky za poskytnutí 3 % (v případě tohoto klienta to převedeno na reálné číslo znamenalo min. 200 000 Kč) a za čerpání 2 000 Kč.

Kolik klient ušetřil?

Moje strategie klientovi ušetřila jen v prvním roce více jak 300 000 Kč na úrocích, zhruba o tuto částku by zaplatil více.

Pojistili jsme si i realitku

Aby měl klient maximální jistotu, využil jsem svého svému právního vzdělání a navrhl klientovi úpravu v rezervační smlouvě realitky tak, aby nepřišel o zálohu, když by náhodou za měsíc hypotéku na byt nedostal.

Uvažujete o nebankovní hypotéce na byt? Proberte to se mnou nezávazně, stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností