Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Podvody na internetu aneb jak se nestat bílým koněm

Nápadně výhodná nabídka z vás může udělat spolupachatele.

Dostává se vám do rukou druhý díl našeho seriálu a podvodech na internetu. Tentokráte jde o všechny možné triky, od vylákání vašeho telefonu za účelem platby přes bránu až po riziko, že se z vás stane nevědomě spolupachatel trestného činu.

Ahoj, můžeš mi poslat svoje telefonní číslo? 

Ukázka podvodné zprávy na Messengeru.

Princip je v celku jednoduchý. Podvodník se vydává za někoho z vašich přátel a chce vaše telefonní číslo.

Jakmile jej získá, vloží jej do platební brány a zvolí úhradu formou mobilní platby.

Aby se platba uskutečnila je třeba ji potvrdit kódem, který provozovatel mobilní brány automaticky posílá vám při zadání jakékoliv platby.

Podvodník pak po vás tento kód chce. Vy mu jej přepošlete a on si za vaše peníze koupí, co chce. Jak prosté.  

Je asi nesmysl si myslet, že kamarád ztratit vaše číslo, tak vám bude psát o nějaký potvrzovací kód.

Doporučuji v každém případě tomu kamarádovi zavolat a přesvědčit se, zdali to opravdu byl on, kdo vám poslal tuto zprávu? Případně ho upozornit, že se děje něco podezřelého s jeho účtem.

Jak přijít o peníze na bazaru

Ukázka podvodné zprávy Sbazar.cz

E-šmejdi se tváří, že mají zájem o zboží, které nabízíte k prodeji na některém z bazarů.

Následně vás kontaktují přes Messenger, nebo WhatsApp a tvrdí, že si zajistili dopravu přes svého dopravce a po vás chtějí úhradu prostřednictvím jeho platební brány.

Místo toho však zadáváte údaje ke svému internetovému bankovnictví, nebo platební kartě. Buďto vám rovnou vybílí účet, nebo si dojde do bankomatu.

O tom by mohla vyprávět že, která se snažila prodat postel, místo toho však přišla o čtvrt milionu.

Pokud něco prodávám cenu přepravy si započítám do ceny a kupující má-li zájem, mi dohodnutou cenu zaplatí. Bez nutnosti hesel, PINů apod. Opět si pořádně zkontrolujte webovou adresu takovéto platební brány.

Zdravotní aplikace

Cílem je přimet vás k jejich stažení nejčastěji do mobilu. Mají podobu free verzí drahých her, aplikací automobilek, nebo zdravotních aplikací, které nejsou jinde k dispozici.

Po jejich naistalování se vám začne zobrazovat nevyžádaná reklama, odesílat data ohledně vašich plateb, poloze, nebo poskytnete přístup ke svým fotkám.

Seniorka tak díky jedné takové začala přicházet o 99 Kč týdne, neboť si nainstalovala zdravotní aplikaci, která ji slibovala hlídat krevní tlak. Samozřejmě nic nehlídala a za měsíc ji připravila o 400 Kč.

Stahujete jen v ověřených obchodech s aplikacemi od Google, nebo Apple. Není to 100 % záruka bezpečnosti, i zde se mohou vyskytnout škodlivé aplikace, nicméně obě společnosti dokáží rizikové aplikace odhalit.

Nápadně výhodné e-shopy

Nemůže snad jít o průhlednější podvod, ale divili byste kolik lidí na to sedne. Klasicky jde o smyšlenou historku, že e-shop po mnoha letech už nedává levné dovozy z Číny, a tudíž musí zavřít.

A pokud chcete kupte si v rámci výprodeje skvělé oblečení se slevou 70 %. No, kdo by odolal, když jsou tam ještě tak krásné fotky?

Případem nedávné doby byl příběh Amaliepraha.com, které se podvodníci vydávali za starou a zavedenou českou značku končící právě kvůli levným dovozům. Vše obohatili navíc emocionálním příběhem. České obchodní inspekce (ČOI) má na svém webu seznam rizikových e-shopů.

Doporučujeme, než někam pošlete peníze, podívejte se tam. Co kdyby náhodou.

Pozor na online hry

Zbystřit by měli všichni hráči, rodiče hráčů, prostě všichni, co si rádi pravidelně, nebo i občas pořádně zapaří. Při hraní online her číhá hned několik hrozeb. Při čekání na další kolo kliknete na reklamu vybízející k zajímavé investici.

Scénář je pořád stejný. Zaregistrujete se, dokonce pošlete občanku a aktivační poplatek. Pak vás někdo kontaktuje, sestaví vám finanční plán a nabídne vám instalaci aplikace k ovládání vašich investice většinou v kryptoměnách.

A vy investujete. Ve skutečnosti jen posíláte peníze podvodníkům. Jednoho dne se vám někdo ozve, že máte zablokovaný účet a k odblokování je třeba zaplatit poplatek. No ale to už je pozdě. Jste bez peněz.

Dalším typem podvodu na internetu v rámci online her je vydírání kvůli zablokovanému hernímu účtu. Někdo vám napíše přes chat, že vás omylem označil za nedůvěryhodnou osobu a kvůli tomu máte zablokovaný účet.

K odblokování je třeba opět zaplatit. A ne jednou. Vášnivý hráč takhle postupně přišel o 800 000 Kč.    

No a pak ještě jeden, ani ne tak podvod, spíše neopatrnost. Hrajete rádi se svými dětmi, nebo jste ochotní jim tu a tam zaplatit nějaké žetony? Pak pozor, abyste kvůli pohodlnosti nedali zapamatovat platební kartu i pro následné úhrady.

Pokud nehodláte stát hodiny nad svojí ratolestí, co hraje, to opravdu nehodláte, pak jim buď nic nekupujte, nebo si nechte každou platbu odsouhlasit. Ono není problém přijít za pár hodin o několik desítek tisíc.  

„Skvělé“ investice

Obvykle se jedná o výhodný nákup cenných papírů, nebo kryptoměn, a to buď přímou investicí, kdy se zaregistrujete na nějakém portálu jako v předchozím případě, nebo vám nabídnout si stáhnout aplikaci pro řízení své investice.

V prvním případě spolehlivě už nikdy neuvidíte poslané peníze, ve druhém pak poskytnete s největší pravděpodobností přístup ke svému internetovému bankovnictví.

Obojí si vyzkoušel muž, který takto přišel v průběhu tří let o milion korun. Chtěl vydělat na Bitcoinech. Společným znakem je pohádkové zhodnocení.

Jak se stát bílým koněm

Ukázka podezřelého inzerátu bílý kůň

Lidově nazývaný „bělouš“ se z vás stane, pokud sednete někomu na lep za příslib nesmyslně vysoké odměny, když necháte přes své účty (výhodou je mít více účtů) protéct jeho peníze.

Jedná se totiž o trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. Odborně se to nazývá money muling a krásná infografika je k dispozici na webu europolu.

Buďte obezřetní, když vás někdo z ničeho nic kontaktuje s výhodnou pracovní nabídkou, nepídí se po praxi, vzdělání, nebo jiných dovednostech, ale jeho jedinou podmínkou je mít ideálně několik bankovních účtů. Rizikovou skupinou jsou také studenti, kteří se pod vidinou zajímavého výdělku mohou snadno stát spolupachateli trestného činu.

Riziko veřejných WiFi

Od úsvitu věků, kdy hned po vymření dinosaurů začala na Zemi vznikat letiště a obchodní centra jako houby po dešti, bili IT bezpečností experti na poplach, dávejte si pozor, k čemu se připojujete. Snadno tak můžete přijít o data, nebo v horším případě o peníze.

Může za to Man in the Middle. Princip spočívá v tom, že se útočník snaží odposlouchávat komunikaci mezi vámi, webem, či aplikací.

Kdyby zůstalo jen u odposlouchávání je to relativně v pořádku, problém nastane v okamžiku, kdy útočník mění obsah komunikace. Proto se dnes obecně považují za bezpečné weby s certifikátem https.

Problém veřejných WiFi bývá slabé zabezpečení a útočníci se tak lehce mohou dostat až do vašeho mailu.

Na druhou stranu tento druh internetového podvodu již není tak častý jako popsané výše, neboť roste zabezpečení samotných webových stránek a aplikací.

Zdroje

Ukázka podvodné zprávy na Messengeru. Barevná fotografie. Online. In: kybertest.cz. Dostupné z: https://www.kybertest.cz/nejcastejsi-typy-podvodu/podvodne-m-platby. [citováno 2023-12-05].

Ukázka podvodné zprávy Sbazar.cz. Barevná fotografie. Online. In: napoveda.seznam.cz. Dostupné z: https://napoveda.seznam.cz/cz/sbazar/sbazar-kuryr-podvody/. [citováno 2023-12-05].

Ukázka podezřelého inzerátu bílý kůň. Barevná fotografie. Online. In: kybertest.cz. Dostupné z: https://www.kybertest.cz/nejcastejsi-typy-podvodu/money-mules-bili-kone. [citováno 2023-12-05].

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.