Pravidla zjednodušeného refinancování hypotéky, aneb kdy nemusíte dokládat příjem

Plánujte refinancovat hypotéku? Poraďte se se mnou. Najdu vám skvělé řešení (obrázek: pixabay.com).

Splácíte dnes hypotéku? Možná vás čeká v nejbližší době její refinancování. Nebo vám do konce fixace zbývá nějaký ten rok, možná dva? V každém případě si už nyní můžete přečíst pravidla tzv. čistého refinancování hypoték, kdy nemusíte dokládat příjem. Má to ale svoje omezení, více se dočtete v následujícím článku.

Nová pravidla refinancování hypoték

Pro refinancování hypoték platí stejná doporučení České národní banky, které se vztahují např. na hypotéky na byt, nebo stavbu domu.

Především jde o to, že banky dnes nemohou poskytovat 100 % hypotéky (dle zmíněného opatření ČNB jen do 90 % hodnoty zástavy).

Další skutečností je, že podle zákona o spotřebitelském úvěru dnes banky musí řádně zjistit klientovu schopnost splácet hypotéku.

Pokud by tak neučinily vystavují se riziku, že ze smlouvy o hypotečním úvěru nebudete muset platit úroky.

Nicméně u refinancování hypoték si banky vypomáhají tak, že klienti nemusí v případě tzv. čistého refinancování dokládat příjem, pouze musí splnit následující podmínky.

Pravidle čistého refinancování hypotéky

Většina bank nabízí zjednodušené refinancování, nicméně každá má pro tuto službu svoje pravidla týkající se těchto parametrů:

  • Doba splácení hypotéky.
  • Záznamu v registrech.
  • Osoba žadatele o hypotéku na refinancování.
  • Maximální splátka hypotéky.
  • Maximální výše hypotéky.

Refinancování a doba splácení

Banky sledují v rámci refinancování dvě doby:

  • Doba původního splácení hypotéky; tzn. jak dlouho splácíte, obvykle požadují 18-34 měsíců.
  • Nová doba splácení; zde vás limituje je věk do kterého musíte u dané banky splatit novou hypotéku. Obvykle to bývá do 70-75 let věku.

Refinancování a doba splácení

Většina bank bezpodmínečně požaduje, aby záznamy v registrech byly v pořádku. Nicméně podařilo se mi objevit v metodikách bank zajímavé ustanovení: „Jedna měsíční splátka nebo částka přesahující 6 000 Kč nesmí být po splatnosti více než 30 dní.

Refinancování a osoba žadatele

Většina bank, co jsem procházel požaduje, aby původní dlužník byl shodný s novým žadatelem. Akceptují, když se vdáte, nebo oženíte.

To potom pořád spadá do režimu čistého refinancování. Ovšem řešil jsem refin u klientky, která se mezitím vdala.

To by nebyl problém, ale manželem byl Skot pracující v České republice. Jak to dopadlo si přečtěte v tomto článku.  

Refinancování a maximální splátka

Záleží banka od banky, některá vám povolí maximální splátku odpovídající té původní, jinde můžete jít až na 120 % původní splátky. Pro koho to má význam?

Především pro ty, co v průběhu trvání předchozí fixace povýšili, nebo se jim rozjelo podnikání a nyní mají na vyšší splátky a tím pádem na rychlejší splacení hypotéky.   

Refinancování a maximální výše hypotéky

Maximální výše hypotéky je podobná jako maximální výše splátky, některé banky neumožňují v rámci zjednodušeného refinancování zvyšovat zůstatek hypotéky.

Na druhu stanu existují banky, které mají limit v podobě absolutní částky, např. 7 000 000 Kč.

Refinancování a odhad

Zařadil jsem to až nakonec, ale odhad je první, co každého klienta zajímá. Banky buďto vyjdou z původního odhadu a udělají si jen jeho revizi, nebo si zpracují vlastní.

Užitečná rada na závěr

Jestli plánujete v nejbližších 24 měsících refinancovat poraďte se nezávazně se mnou. Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.

Hypotéky vhodné k refinancování si můžete porovnat také v hypoteční kalkulačce.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností