Přichází COVID III, nový program pro podnikatele

Chcete nejlepší úvěr na svoje podnikání? Poraďte se s námi (zdroj: pixabay.com).

Když jsem se dozvěděl, že se připravuje pokračování nevyvedeného seriálu COVID, podpory pro podnikatele, jen jsem se ušklíbl „…no to zas bude něco…“. Všichni máme v čerstvé paměti, jaké bylo haló kolem předchozích programů a jak nakonec dopadly. Když jsem se začetl do podmínek nového programu lehce jsem změnil názor. Posuďte sami.

Pro koho je COVID III

Program je primárně určen pro právnické osobyfyzické osoby, podnikatele, z celé České republiky s maximálně 500 zaměstnanci. Nejzajímavější na něm je, že nemá teritoriální omezení jen pro Prahu, nebo naopak pro celou ČR mimo Prahy, jako předchozí varianty.

Pokud bychom se bavili přímo o sektorech, pak se bude týkat zemědělství, lesnictví, výroba, obchod, doprava, služby a další (CZ-NACE A2.40, B8, C, E, F, G, H, I, J, M, N, P, Q, R a S).

Jak funguje COVID III

Půjde o záruku za komerční úvěr poskytnutý bankou na provozní účely. Záruku poskytne ČMZRB, a to dle následujícího klíče:

  • 90 % zaručovaného úvěru u žadatelů do 250 zaměstnanců
  • 80 % zaručovaného úvěru u žadatelů nad 250 do 500 zaměstnanců současně.

Záruka bude poskytovaná max. na 3 roky a bude se týkat úvěrů do maximální výše 50 000 000 Kč (nebo ekvivalent v EURO).

Výhodu spatřuji v tom, že by se o záruku nežádalo zvlášť v ČMZRB, ale vše se bude dát vyřídit (předpokládám) v jednom okamžiku při kompletaci žádosti o úvěr.

Na co lze použít COVID III

Výše uvedený úvěr lze předběžně použít na:

  • pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku,
  • pořízení a financování zásob či materiálu,
  • ostatní provozní náklady/výdaje (náklady na mzdy a energie platby za nájemné úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur)
  • předfinancování pohledávek.

Ostatní podmínky COVID III

Úvěr bude nutné sjednat nejpozději do 31. 12. 2020 a žadatel o úvěr (záruku) bude muset souhlasit se svým zveřejněním vč. údaje o skutečném majiteli (v případě právnické osoby).

Jak postupovat

Na rozdíl od předchozích programů se není třeba obávat, že tato podpora bude vyčerpaná za 10 minut. Nejprve bude nutné vybrat banku, s čímž vám rádi pomůžeme. Pro výpočet max. výše úvěru nám stačí poslat DP za období 2017–2018, za 2019 stačí i předběžné výsledky.

Volejme si, setkejme se.

Tomáš Janeček

hypoteční specialista s 20 lety zkušeností